Το Film Office των Ιονίων Νήσων στο Metaverse: Μια πρώτη παρουσίαση του Gamification Hub του Δημιουργικού Κόμβου Τεχνών HAL στο πλαίσιο της Ημερίδας «Βιωσιμότητα και Κινηματογράφος: Η κινηματογραφική τέχνη και οι οπτικοακουστικές παραγωγές στην υπηρεσία ανάδειξης και προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος»

ShareThis
Δημοσίευση: 30-11-2022 13:20 | Προβολές: 409
gr  pdf.png  Αφίσα Ημερίδας
Mέγεθος: 106.45 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
gr  pdf.png  Αναλυτικό πρόγραμμα ημερίδας
Mέγεθος: 45.03 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Ως μέρος της Ημερίδας «Βιωσιμότητα και Κινηματογράφος: Η κινηματογραφική τέχνη και οι οπτικοακουστικές παραγωγές στην υπηρεσία ανάδειξης και προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022, ο Δρ. Ιάκωβος Παναγόπουλος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας παρουσίασαν ομιλία με τίτλο «Το Film Office της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο Metaverse: Δημιουργώντας ένα Βιώσιμο Περιβάλλον για Διεθνείς Κινηματογραφικές Παραγωγές». Η συγκεκριμένη ομιλία αλλά και η Ημερίδα στο σύνολό της λειτούργησαν ως η πρώτη επίσημη παρουσίαση του Film Office της Π.Ι.Ν. Ταυτόχρονα, προσέφεραν μια ματιά στο έργο του Κόμβου Παιχνιδοποίησης και το πώς αυτοί οι δύο φορείς προάγουν τη βιωσιμότητα ενώ παράλληλα ενθαρρύνουν και τους δημιουργούς οπτικοακουστικών έργων και τους τουρίστες να έρθουν στα Ιόνια Νησιά.

Μέσα από τη φημισμένη πλατφόρμα Spatial, ερευνητές και ερευνήτριες στο εν λόγω Hub επέκτειναν την παρουσία του Film Office και στο Metaverse. Αυτή η επέκταση περιλαμβάνει μια νέα, εικονική εκδοχή του Film Office, σχεδιασμένη εν πολλοίς με τον ίδιο τρόπο που θα σχεδιαζόταν κι ένας φυσικός χώρος, δηλαδή, με πολλές διαφορετικές αίθουσες, οι οποίες εξυπηρετούν πολλές διαφορετικές λειτουργίες. Εκεί, το προσωπικό του Film Office έχει τη δυνατότητα να διεξάγει συναντήσεις με επαγγελματίες της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής βιομηχανίας, οι οποίοι ενδιαφέρονται στο να παράγουν ταινίες ή/και σειρές σε τοποθεσίες εντός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Οι συνεδρίες αυτές διεξάγονται ιδιωτικά, ούτως ώστε να μη γίνονται γνωστές σε τρίτους οι λεπτομέρειες από τις σχεδιαζόμενες παραγωγές. Εκτός από τις συναντήσεις, οι εικονικές επισκέψεις στο Film Office της Π.Ι.Ν. προσφέρουν στους επισκέπτες και εικόνες των δυνητικών τοποθεσιών γυρίσματος, πληροφορίες για τις τοποθεσίες αυτές καθώς και λεπτομέρειες για διεθνείς παραγωγές οι οποίες έχουν ήδη γυριστεί στα νησιά του Ιονίου.

Την ίδια στιγμή, η metaverse εκδοχή του Film Office της Περιφέρειας Ι.Ν. είναι ανοικτή και σε θεματικούς επισκέπτες (δηλαδή, σε τουρίστες οι οποίοι θέλουν να επισκεφτούν χώρους όπου γυρίστηκαν παλιότερες, φημισμένες παραγωγές), καθώς και σε άλλους τουρίστες ή επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας οι οποίοι αναζητούν πληροφορίες σχετικά με το τι έχουν να προσφέρουν τα νησιά του Ιονίου ως προς αυτό. Χρησιμοποιώντας το ίδιο εικονικό περιβάλλον, καθώς και την αφθονία του περιεχομένου σχετικά με τις διάφορες τοποθεσίες, οι τουρίστες, οι υπεύθυνοι καθώς και άλλα μέλη ή πελάτες της τουριστικής βιομηχανίας μπορούν να πλοηγηθούν στο Film Office για τους δικούς τους σκοπούς, δηλαδή προκειμένου να διοργανώσουν ταξίδια στα Ιόνια Νησιά, να κλείσουν εκδηλώσεις σε δημόσιες και ιδιωτικές τοποθεσίες (συμπεριλαμβανομένων μνημείων, επαύλεων, μαρίνων κτλ.) και να βρουν τις διαθέσιμες εντόπιες επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι θα συνεργαστούν και θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά σε όλες αυτές τις δράσεις. Επομένως, μαζί με τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εταιρείες παραγωγής, η μετα-συμπαντική εκδοχή του Film Office προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και για τον τομέα του τουρισμού και της εστίασης, καθώς και για την τοπική οικονομία στο σύνολό της.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η παρουσίαση του Δρ. Παναγόπουλου και του Αναπλ. Καθηγητή Ι. Δεληγιάννη έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Ημερίδας «Βιωσιμότητα και Κινηματογράφος: Η κινηματογραφική τέχνη και οι οπτικοακουστικές παραγωγές στην υπηρεσία ανάδειξης και προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος». Η Ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και έλαβε χώρα στην πόλη της Κέρκυρας στις 16 Νοεμβρίου 2022. Στόχος της ήταν η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την έννοια του βιώσιμου κινηματογράφου, τόσο αναφορικά με τις πράσινες πρακτικές στην ίδια τη διαδικασία των γυρισμάτων όσο και αναφορικά με την εισαγωγή καινοτόμων τρόπων επικοινωνίας με επαγγελματίες του χώρου και προσέλκυσης παραγωγών, τρόπων οι οποίοι αφήνουν σαφώς μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μεταξύ άλλων, αφορμή για την Ημερίδα αποτέλεσε και η ταινία The Eye, η οποία γυρίζεται αυτή την περίοδο στην Κέρκυρα, και της οποίας η κινηματογραφική μεθοδολογία προάγει και αυτή την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Έπειτα από την εναρκτήρια ομιλία της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κας. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, και τους χαιρετισμούς των Δημάρχων από τους διαφόρους δήμους της Κέρκυρας, κκ. Μερόπη Υδραίου, Γεώργιο Μαχειμάρη, Κωνσταντίνο Λέσση, Σπυρίδωνα Βλαχόπουλο, καθώς και του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Ανδρέα Φλώρου, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ όλων των παραπάνω φορέων, το οποίο αφορά το έργο του Film Office της Π.Ι.Ν. και την από την πλευρά του προώθηση των τεχνών της Κέρκυρας και την προστασία του εντόπιου φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.

Το κυρίως μέρος της Ημερίδας περιλάμβανε μια παρουσίαση από τα μέλη της ομάδας παραγωγής του The Eye, κυρίες Melanie Dicks και Jess Hines, καθώς και του συνεργάτη τους, κου. Paul Evans, η οποία εξηγούσε το πώς διασφαλίζεται μια βιώσιμη, φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση όσον αφορά το γύρισμα του εν λόγω φιλμ. Μετά από την ομιλία του Δρος. Παναγόπουλου και του Αναπλ. Καθηγητή, κου. Ιωάννη Δεληγιάννη, οι Επίκουροι Καθηγητές του Τμήματος Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου, Δρ. Ναούμ Μυλωνάς και Δρ. Αλκμήνη Γκρίτζαλη, παρουσίασαν τις ομιλίες «Η επίδραση της δημιουργικής βιομηχανίας στην αειφόρο ανάπτυξη» και «Ο κινηματογραφικός Τουρισμός και η ανάπτυξη προορισμών» αντίστοιχα, αναπτύσσοντας περαιτέρω το πώς συνδυάζονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι δημιουργικές βιομηχανίες –ειδικότερα ο Κινηματογράφος και η Τηλεόραση-, ο τουρισμός και η βιωσιμότητα, καθώς και το πώς καθένας από αυτούς τους τρεις τομείς μπορεί να συμβάλει στην προαγωγή και των άλλων δύο.

Η Ημερίδα έληξε με ένα Masterclass της Greenshoot, εταιρείας η οποία διευκολύνει την υιοθέτηση και την εφαρμογή πράσινων πρακτικών στο πλαίσιο του γυρίσματος μιας ταινίας ή μιας τηλεοπτικής σειράς. Στα εγχειρήματα της Greenshoot περιλαμβάνεται και το The Eye, το οποίο γυρίζεται στην Κέρκυρα.


Επιστροφή
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας