Το HAL είναι ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο αλλά και φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων, αποτελώντας ταυτόχρονα αφορμή ώστε να συνεργαστούν ακόμα πιο άμεσα και πιο δημιουργικά τα εργαστήρια του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτό, το HAL θα επεκτείνει την τεχνογνωσία των προαναφερθέντων εργαστηρίων, θα υποστηρίξει και θα αναπτύξει περαιτέρω τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας του Τμήματος, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει το ερευνητικό δυναμικό του μέσω της απασχόλησης νέου, σημαντικού αριθμού ερευνητών.
Το πρόγραμμα υλοποιείται αποκλειστικά από το ΤΤΗΕ, όχι ως μέρος ή ως επέκταση κάποιας ήδη εγκαινιασμένης Πράξης, αλλά ως ένα αυτόνομο έργο με συγκεκριμένους σκοπούς, το οποίο θα δώσει νέα ώθηση αλλά και νέες υποδομές και τεχνογνωσία στην τοπική οικονομία των Επτανήσων. Αναλυτικότερα, το HAL στοχεύει στην ενίσχυση και τη διάδοση του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Π.Ι.Ν.), μέσα από έναν τομέα ο οποίος δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς στις κατά τόπους Περιφέρειες της χώρας: τις σύγχρονες, διαδραστικές οπτικοακουστικές τέχνες.
Σε αυτό το πλαίσιο και κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διάθεση ψηφιακού πολυμεσικού, διαμεσικού και διαδραστικού περιεχομένου, πάνω στους δύο ακόλουθους άξονες: 1) τα Εμβυθιστικά περιβάλλοντα και το παιγνιδικό περιεχόμενο (immersive environments and gamified content), και 2) τις Τηλεματικές Παραστατικές Τέχνες (telematic performance arts). Πρόκειται για κατευθύνσεις που δεν είναι μεν διαδεδομένες σε αντίστοιχα fab labs, αλλά είναι πλήρως συμβατές με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κοινωνικού ιστού και της τοπικής οικονομίας της Π.Ι.Ν. και, για αυτόν ακριβώς το λόγο, ουσιαστικά χρήσιμες αλλά και άμεσα αξιοποιήσιμες.
Οι ολοκληρωμένες, πολυαισθητηριακές εμπειρίες και εφαρμογές που θα προκύψουν απευθύνονται σε φορείς και επιχειρήσεις από τους κλάδους της έρευνας, της δημιουργίας, της πολιτιστικής ψυχαγωγίας, της διασκέδασης, της βιομηχανίας ταξιδιών και φιλοξενίας, των παραστατικών τεχνών, και της υποστήριξης της δημιουργικής διαδικασίας ανάπτυξης νέου περιεχομένου. Οι εφαρμογές αυτού του τύπου αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία μέσα στο δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί και στην τοπική αγορά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων -ως συνέπεια της πανδημίας αλλά και των γενικότερων αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία και την κοινωνία-, καθώς αποτελούν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες είναι σχεδιασμένες να υπερβούν αυτές ακριβώς τις αντιξοότητες.
Δεδομένων, λοιπόν, αφ’ ενός του ήδη πλούσιου έργου του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας στους παραπάνω τομείς, και αφ’ ετέρου της τεχνογνωσίας της ερευνητικής ομάδας, το πρόγραμμα είναι σε θέση να εισαγάγει στοχευμένα εργαλεία που θα συμβάλουν με ουσιαστικό τρόπο στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Π.Ι.Ν., τονίζοντας ιδιαίτερα στις πολιτιστικές του εκφάνσεις και τη σύμπραξή του με τη δημιουργική οικονομία. Στηριζόμενο στην πραγματική καινοτομία και έρευνα, το HAL προσφέρει αξιόλογες, άμεσα αξιοποιήσιμες απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής, απαντήσεις οι οποίες τελικά ωφελούν την κοινωνία στο σύνολό της.